Pavia, authentiek Italiaans

 

Pavia

Sinds zondag ben ik terug van een paar dagen Italië. Een vriendin doet haar master in Pavia en dat was voor mij de perfecte reden om een bezoek te brengen aan het land van pizza’s, pasta’s en ijsjes (hallo droomdieet).

Op een kleine 40 kilometer ten zuiden van Milaan vind je Pavia. Waar Milaan groot en bombastisch is met haar indrukwekkende kathedraal, is Pavia een karakteristiek Italiaanse en kleine stad. Het centrum van Pavia bestaat uit tientallen smalle straten met op iedere hoek een gotisch kerkje.

Doen
Pavia is geen plek waar je heen moet als je een volgeplande dag wilt waar geen moment rust is. De stad ademt een kalmte uit waarin je meteen wordt meegetrokken. Ik vond het heerlijk om door de eeuwenoude steegjes te slenteren, langs de Ticino rivier een ijsje te eten en in het park wat biertjes te drinken.
Als je toch op zoek bent naar wat meer, dan vind je net buiten de stad Certosa di Pavia. Een veertiende-eeuws klooster dat een van de mooiste van Europa schijnt te zijn. Helaas hadden wij geen tijd om het te bezoeken.

Eten
Voor mijn vertrek verwachtte ik dat ik het beste ijs van mijn leven in Italië zou gaan proeven, en dat is gelukt. De Italianen weten hoe het moet. Na een vergelijkend warenonderzoek (4 ijsjes en een beetje buikpijn verder) ben ik tot de conclusie gekomen dat Niutta Giuseppe het beste ijs van Pavia heeft. Ga vooral voor de combinatie Macademia- Nutella, to die for! Voor pizza moet je bij Amalfitana zijn, een kleine pizzeria waar de tl-lampen je eten verlichten maar waar ik mijn vingers bijna opat bij m’n quattro stagioni.

Drinken
Uitgaan doe je in Pavia niet in een bar of café, maar op straat. Haal je drankje bij een van de vele cafe’s rondom Piazza del Duomo en drink het op op de trappen voor de kathedraal. Mocht je toch liever gaan dansen, dan kan je later op de avond afzakken naar Camillo Disco Club langs de Ticino. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een ietwat foute Italiaanse club waar je kan losgaan op top 40 hits van jaren geleden. Tip: elke paar weken organiseert de club ‘Just Wine’, een evenement waar je voor 15 euro onbeperkt wijn kan drinken en kan eten. Zo wordt L’Amour Toujours van Gigi D’Agostino na een paar uur opeens toch een topnummer.

Hoewel Pavia geen specifieke hoogtepunten heeft die de stad zo fijn maken, is het absoluut een bezoekje waard als je op zoek bent naar een goed te bereiken authentieke Italiaanse stad. Zeker een aanrader als je een paar dagen Milaan bezoekt en even uit de drukte wilt ontsnappen.

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *